Konttoristi Arnold Eliel Hilden
10.8.1853 - 22.7.1881
Hauta numero 14

Arnold Eliel Hilden oli kauppias Carl Josef Hildenin ja Matilda Charlotta Teckmanderin neljäs lapsi.
Arnold suoritti Dresdenin kauppaopiston vuosina 1873-76 ja opiskeli vuoden ajan kieltä Englannissa. Hän toimi konttoristina Frenckelin paperitehtaan konttorissa Tampereella.

Yhdeksän päivää Arnold Elielin kahdennentoista syntymäpäivän jälkeen 19.8.1865 hänen kotitalonsa liiterissä syttyi tulipalo, joka tuhosi 32 taloa Puutarhakadun ja Satamakadun väliseltä alueelta. Yli 500 ihmistä jäi kodittomaksi.

Arnold Elielin sisar, 34 vuotiaana kuollut Julia Charlotta Hilden, on haudattu toiselle puolelle hautausmaata, lähelle kouluja.

Arnold Elielin isä, Kalle Jooseppi Joosepinpoika syntyi 1817. Hänestä tuli kauppias Gustaf Lundahlin juoksupoika 1830 ja myöhemmin kirjanpitäjä. Lundahl määräsi hänen nimekseen Carl Josef Hilden. Harjoittelu jatkui Helsingissä, josta Hilden palasi Tampereelle. Siellä hän sai porvarioikeudet 1844.

Samana vuonna Hilden avioitui Matilda Charlotta Teckmanderin kanssa. Hän perusti oman kauppaliikkeen jolla hankki huomattavan omaisuuden. Lundahlien kuoltua Hilden osti perikunnalta Kauppakatu 10 ja Puutarhakatu 17 tontit.

1863 kauppias Hilden osti Ikaalisista Osaran rusthollin, joka silloin käsitti lähes 3000 hehtaarin alueet. Hänen poikansa Arthur Gideon (Arnold Elielin veli), perusti 1886 Osaran yksityisen kansakoulun ja Maanviljelyskoulun.

Kuten monia muitakin, 1860-luku koetteli myös Hildeniä. 19.7.1864 Osaran kaksikerroksinen päärakennus paloi, 19.8.1865 syttyi Hildenin liiteristä suuren osan Tampereesta tuhonnut palo ja elokuussa 1866 paloivat Osaran riihet.

Näihin aikoihin Carl Josef Hilden sai uskonnollisen herätyksen. Matkallaan Ruotsin Visbyssä hän tapasi 1869 vapaakirkollisen saarnaajan P P Waldenströmin. 1884 hän perusti rukoushuoneen tontilleen Puutarhakatu 17. Testamentillään hän määräsi tontin ja kirkon vapaaseurakunnalle, joka edelleen toimii samalla paikalla.

Carl Josef Hilden kuoli 25.6.1891 Osarassa, mutta hänet on haudattu Kalevankankaalle.

Sivun pääasiallisena lähteenä oli Tampereen sukututkimusseuran lehti Orpana No 2/1997, Harri Osara: kauppias Karl Johan Hildenin elämänvaiheita