Maria Charlotta Hyden, 17.12.1805 - 20.12.1868
Hauta numero 20


Maria Charlotta "Mamselli" Hyden oli opettaja.
Maria Charlotta Hyden syntyi Isossakyrössä, vänrikki Johan Hydenin ja tunnetusta sotilassuvusta olevan Ulrika Charlotta Freidenfeldtin nuorimmaisena. Hänellä oli kolme vanhempaa veljeä, Carl Johan *1796 Kälviä, Gustaf Ulrik *1799 Kannus ja Otto Vilhelm *1802 Kannus.

Juuri ennen Maria Charlottan syntymää, syksyllä 1805, perhe muutti Isoonkyröön. Syy lienee isän ammatti, Isossakyrössä oli paljon sotilaita. Marian Charlottan syntymäpaikka oli hänen äitinsä isän veljen, kapteeni ja ritari Axel Freidenfeldtin talo, Isonkyrön Tuuralan Beatelund. Näihin aikoihin talon lapsista neljä muutti muutaman vuoden sisällä Tukholmaan.

Väliin tuli Suomen sota 1808-1809. Seuraava merkintä Maria Charlottan perheestä on Kälviän rippikirjat vuosilta 1810-1814. Niissä on koko muu perhe paitsi isä. Kapteeni, Herra Johan Hyden on merkitty Kälviällä kuolleeksi 13.8.1813.

Maria Charlotta Hyden eli koko nuoruusaikansa Kälviällä. Ripille hän pääsi 1821. Vasta äidin kuoleman jälkeen, kesällä 1829, Maria Charlotta muutti syksyllä Lohtajalle ja sieltä vihdoin loppukesällä 1830, 25 vuotiaana, Ruotsiin.
Tiedot on koottu kirkonkirjoista.
Finlaysonin pientenlastenkoulu perustettiin 1839. Johtaja Ferdinand Uhde valitsi koulun opettajaksi, ruotsalaisen tri P. Fjellstedtin suosituksesta, neiti Hydenin.

Maria Charlotta Hyden oli saanut opettajankoulutuksensa Ruotsissa. Hän aloitti opettajana lokakuussa 1840.


Vapriikin kuva-arkisto.

Koulu sijoitettiin vartavasten rakennettuun rakennukseen, Kuninkaankadun ja Puuvillatehtaankadun kulmaan (purettu). Vaikka koulu oli tehtaan koulu, sitä kävivät kaikkien kaupunkilaisten lapset, niin köyhien kuin varakkaampienkin.

Koulu oli maksuton. Opetuskielenä oli aluksi ruotsi, mutta 1860-luvulta lähtien suomi. Koulua kävivät mm. kirjailija Minna Canth ja suurlahjoittaja (Koukkuniemi), kauppias Ahlgren.

"Mamsellin koulu" oli ainoa lajiaan Tampereella ja kun sen opettaja kuoli 1868, tuli yleisen kansakoulun järjestäminen ajankohtaiseksi.

Maria Charlotta Hydenin tekstissä mainittu Ferdinand Uhde on Tampereen historiaan suuresti vaikuttanut henkilö.


Hautamuistomerkin etuosassa on kirjoitus:
Tässä lepää
Neitsy Maria Charlotta Hyden
synt. 13 p. Jouluk. 1805
kuoll. 20 p. Jouluk. 1868.

On uskollisuudella ja siunauksella
vaikuttanut 28 vuotta opettajana
Puuvillatehtaan pienten lasten koulussa.Hautamuistomerkin takaosassa on kirjoitus:
Herran pelvossa, Pienten parvessa,

Jakoi oppia, Neuvoi lapsia
Jeesuksen luo.
Ruumis vaipui, Monelle suruks',
Sielunsa saapui Enkelein iloks'
Jeesuksen luo.

Jotka toimellisesti vaeltaneet ovat,
tulevat rauhaan ja lepäävät
kammioissansa.
Es. 57 :2.